Йохан Девлетян: Станах неудобен!

Мисия Пловдив

30-07-2014, 16:25

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Терзийска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уволниха шефа на "Култура"

Уволненият шеф на отдел "Култура" ще търси правата си в съда

Изместване на стойности, пренасочване на пари, толериране на външни продукции за сметка на установени събития – така уволненият шеф на отдел "Култура" Йохан Девлетян определи културната политика, която се провежда в момента в Пловдив.

Води се целенасочена политика за съсипване на отдела, която идва от ръководството на общината. Появяват се нови хора, на които заместник-кметът Стефан Стоянов диктува как да бъде разпределен културния бюджет, заяви Девлетян. Според него стремглаво се увеличават средствата, които общината влага в Нощта на музеите, както и в трите фестивала на платформата "Едно" - One Design Week, One Dance Week и One Architecture Week, финансирани с общо 300 хиляди лева от бюджета. За сметка на това от културния календар изчезнаха Европейският музикален фестивал и Живописният пленер, посочи бившият шеф на "Култура".

Станах неудобен, защото виждам какво се случва в отдела. Първото ми задължение като шеф на "Култура" бе да реализирам културната програма на Пловдив, посочи Девлетян. Той допълни, че е бил изправен често пъти пред варианта дали да бъде наказан или дадено събитие да не се случи.

Единственият ми грях е, че се е случвало да платя на изпълнител, който си тръгва на другия ден, преди да е извървяна дългата и тромава процедура в общината, но в последствие всички документи са били попълвани, каза бившият началник. Това нарушение е констатирано при 17 от проведените 101 културни прояви през 2013 г., но Девлетян е категоричен, че общината не е ощетена с нито един лев.  

Уволненият шеф е категоричен, че ще търси правата си по съдебен път. В негова защита вече има и организирана подписка.