Компромат, който лежи върху фалшифициран документ, е престъпление

Политикът, който изкара компромата срещу Борисов, очевидно не е бил достатъчно интелигентен, за да забележи външната му страна, коментира Йордан Соколов

Политикът, който извади фалшивицирания компромат срещу Бойко Борисов, очевидно не е много интелигентен. Това заяви бившият вътрешен министър Йордан Соколов в интервю за "Фокус" в сряда.

По думите му, компроматната войне е едно отвратително явление в българския преход, което се дължи на неотварянето и късното отваряне на досиетата и направи много хора зависими. "От това се възползваха бившите Специални служби да фабрикуват компромати, да изваждат наяве факти, които те преценяват, че са в полза на една или друга политическа сила", каза вътрешният министър.

"Преди да е започнала предизборната борба, вече сме свидетели на действия на един политик (съжалявам, че трябва да коментирам този човек и неговите действия), който започна своята политическа кариера само с компромати и сигнали срещу свои политически опоненти, зад които нищо не стои. Започна с манипулации като случая в Костинброд, за да се стигне до нещо още по-отвратително от самите компромати – да си служи с фалшифицирани документи. Защото някои наричат компромати верните факти, които се изнасят, но са неизгодни за определени лица, но един компромат, който лежи върху един фалшифициран документ, си е престъпление. Виждаме, че наистина вече някои политици не се спират и с такива действия да си слушат", посочи Соколов.

"Аз слушах проявите на този политик предишната вечер в едно телевизионно предаване, при което бившия директор на НРС заяви, че Бойко Борисов не е бил в тази служба и отговорът беше, че понеже това е класифицирана информация и той не може да я изнесе, значи е бил. Абсолютни манипулации.

В сутрешния блок, въпреки че ген. Кирчо Киров го предупреди да внимава, бяхме свидетели на фалшифициран документ. Аз се изненадвам, че очевидно интелигентността на този политик не е била достатъчна, за да забележи външната страна на този документ, който сочи на показ, защото документ, съставен 1999 година, е влязал в регистрация на Министерството на вътрешните работи през 1998 година. Чухме изявлението на главния секретар на МВР, че такъв документ с този номер съществува при верни дати, обаче и че този цитат за господин Бойко Борисов, който беше сърцевината на този фалшификат, в оригинала го няма", обясни той.