Древна казарма откриха археолози под Хисарлъка

Останките от старинната сграда са по протежение на крепостната стена на хълма Хисарлъка

Уникална находка откриха археолози от Кюстендил. При разкопки те се натъкнаха на древна казарма. Останките от старинната сграда са по протежение на крепостната стена на хълма Хисарлъка, съобщава "Стандарт".

Сградата, на която попадна археологът Дойчин Грозданов, е изградена от тухли и камъни с хоросанова спойка. Според него това най-вероятно е казармено помещение, тъй като по протежение на крепостните стени обикновено са били разполагани казарми. Засега е разкрит само един край на постройката, която ще бъде запазена и при бъдещи възможни проучвания ще може да се научи повече за нея.

В момента на Хисарлъка се изпълнява проект за възстановяване на калето, включително и издигане на три от крепостните кули. Предвижда се те да могат да се посещават от туристи.

Археолозите проследяват трасето на крепостните стени. Част от тях са били затрупани, след като преди време са били разкрити. При засичане на археологически структури те ще бъдат документирани от специалистите. Тяхна основна задача е да опазят старините от машините.