Създадоха самосглобяващ се робот

Изобретението е направено от хартия

Американски инженери, вдъхновени от японското изкуство оригами, са създали робот, който сам се сглобява от плоски листове хартия, изправя се на "краката си" и се движи в необходимата посока. Изобретението е представено в сп."Сайънс". Роботът се състои от пет слоя, направени по зададени инструкции с лазерен режещ апарат. Средният слой е мрежа от медни проводници, закрепена между два листа хартия. Проводниците предават топлината в крайниците на робота. Накрая, на материала са залепени микропроцесор и два мотора.

По време на финалния експеримент плоският композитен материал се е превърнал в мобилна и напълно функционална машина само за 4 минути. Това е станало благодарение на "изпичането": загряването е накарало машината да приеме нужната форма и да се "изправи на крака". След това роботът е пропълзял със скорост от 5,4 сантиметра в секунда, обръщайки се в различни страни - без помощ от страна на човека, пише БТА.

Това е първият образец на самосглобяващ се робот, отбелязват специалистите. Те твърдят още, че за производството на подобни машини са необходими много по-малко средства, отколкото за направените с помощта на 3D печат. Освен това от оригами-материали могат да бъдат произвеждани самостоятелно сглобяващи се мебели и временни жилища за хората, пострадали от стихийни бедствия.