Генни мутации увеличават риска от рак на гърдата

Mалка част от жените в света са носителки на тези гени

Учени установиха нови генни мутации, които увеличават с 35% вероятността от рак на гърдата у жени, които не притежават вариации на гените BRCA1/2, вече известни, че увеличават този риск, съобщава Франс прес. Учените са анализирали медицински данни от 154 семейства от осем страни, между които 362 жени са били носителки на мутации на новия ген.

Само една много малка част от жените в света са носителки на тези мутации, посочват авторите, които подчертават необходимостта от допълнителни проучвания по темата. Рискът от рак на гърдата в много от случаите зависи от предишни случаи на това заболяване в семейството. Той е по-голям при жени носителки на този ген, които са имали роднини, засегнати от тази болест, пише БТА.

Изследването съобщава, че е изработен клиничен тест, откриващ мутациите на гена PALB2. И не на последно място, учените посочват, че клетките, носители на този мутиращ ген, са чувствителни към нов клас противоракови препарати, които пречат на раковите клетки да се разпространяват, предизвиквайки разрушаването им.