Гола китайка спи върху тел

Пърформънсът на танцьорката Джоу Дзие ще продължи 36 дни

Всички всекидневни дейности – хранене, миене и прочие, Джоу ще извършва върху неудобното си ложе и пред публика

Китайска девойка смята да прекара повече от месец гола на креват от бодлива тел, съобщават китайски медии, цитирани от Ройтерс. Става дума за арт проект на танцьорката от Шанхайската опера Джоу Дзие, озаглавен „36 дни".

В продължение на 36 дни посетителите на пърформанса и потребителите на интернет ще могат да наблюдават младата жена, която ще лежи гола на легло, направено от бодлива тел.

Оригиналната концепция на това произведение на съвременното изкуство залага на детайлите от живота върху подобна конструкция. По време на доброволното си мъченичество Дзие ще разполага с храна и мобилен телефон, но всички всекидневни дейности - хранене, миене и прочие, ще извършва върху неудобното си ложе, при това пред публика.

Компания ще й правят и „плюшени" играчки, изработени също от бодлива тел. В първия ден от експеримента компания на голата танцьорка върху факирския й креват й правил приятелят й. Пред репортери той обявил, че разбира работата й и че „сериозните хора не биха правили безотговорни коментари". Зрителите на изложбата ще могат до 13 септември да общуват със съвременния вариант на принцесата върху граховото зърно.

Самата Джоу не е сигурна в посланието на изпълнението си, но въпреки това го смята за важно. Във всеки случай не търсела реклама, споделила тя. Главната й цел била да разкрие мощната връзка между голото й тяло и леглото. Танцьорката обаче отхвърля твърденията, че прави пърформанс със самонараняване. „Няма да допусна да бъда сериозно наранена", твърди тя.