Живеещи и работещи в района на "Лъвов мост" роптаят срещу ремонтите

Майка на 8-месечно бебе се страхува, че къщата й може да се срути

Майка на 8-месечно бебе се страхува, че къщата й може да се срути над главите на семейството й. Според нея причина за щетите по дома й са следствие от ремонтните дейности в района на "Лъвов мост", София, предаде Нова телевизия.

Докато строителният работник няма проблем да преминава със своята количка около ремонтирания участък по булевард "Сливница", за Ива и малката Дарина придвижването съвсем не е детска игра. Сънят за Дарина през деня също не й е присъщ.

„Няма никакъв режим моето бебе, няма почивка от 6:00 до 11 - 12 часа се работи. Има дни, леят бетон, трaмбоват с валяка. Земетресенията, които усещаме са ужасни. Пукат се стени, пукат се дограми, местят се чаши”, разказва Ива Момерова.

Опасности дебнат отвсякъде. 150-годишната топола, висока близо 30 метра, е с оголени корени, отново вследствие на ремонтните дейности.

Ива не е единствената. Подобен проблем среща и Краси Димчев.

„Самата къща е санирана, паметник на културата е, всичко е напукано от вибрациите на машините”, оплаква се Димчев.

Собствениците на търговски обекти в околността пък не могат да достигат до магазините си. Притеснения има и за това, че се строи върху древен римски стадион. От граждански организации твърдят, че са разрушени артефакти като олтарна маса и християнски кръст.

От Mинистерството на културата увериха, че всички разкопки са извършени под надзора на археолози.

„Досега няма никъде данни от археологичните доклади за остатъци от археологичния стадион Сердика”, твърди архитект Димитрийка Добрева, началник отдел „Недвижимо културно наследство”.

И така се оказва, че няма институция, която не си е свършила работата. Има само хора с проблеми и съмнения.