НАБЧ пита зам.-министъра на земеделието дали е вземал хонорари от „зелените”

Подозират Георги Костов в тесни връзки с Тома Белев

Национална асоциация „Българско Черноморие” размаха пръст на на зам.-министъра на земеделието Георги Костов. В отворено писмо от Асоциацията настояват зам.-министъра да декларира публично дали е получавал хонорари от „зелени организации”. Писмото е изпратено лично до него и копия до служебния премиер Георги Близнашки и президента Росен Плевнелиев. Публикуваме пълния текст на писмото без редакторска намеса:

„Уважаеми г-н Костов – заместник министър на земеделието и храните,
Обръщаме се към Вас с убеждението ,че сте почтен човек и добър професионалист и от мястото,което заемате,макар и временно ,ще съдействате да възтържествува законността и справедливостта ,особено в отношенията с неправителствените организации.
В тази връзка Ви напомняме ,че Сдружението „Асоциация на парковете в България”, оглавявано от самоопределилият се за председател на управителния съвет г-н Тома Белев, оперира с огромни финансови средства. При опита си г-н Тома Белев да узакони своето незаконно председателстване в Сдружението „Асоциация на парковете в България”, Национална асоциация „Българско Черноморие” и други организации сезираха за това Прокуратурата. Прокуратурата извършва проверка по този повод и в Изпълнителната агенция по горите. Считаме ,че неотменно задължение на служителите от Агенцията ,както и Ваше ,е да предоставите цялата информация и да съдействате на органите,извършващи проверката.
Уважаеми господин заместник-министър на земеделието и храните,
Като имаме предвид публичната информация за Вашите тесни контакти с част от „екологичните” неправителствени организации и в частност със споменатото вече лице,намираме че е абсолютно необходимо да заявите пред обществото за готовността Ви да бъдете безпристрастен,обективен и принципен на поста,който заемате. Затова Ви питаме- Ще декларирате ли публично, че по всякакъв начин ще подпомогнете следствените органи и няма да прикриете никакви данни за финансови разпореждания и друг вид разпореждания на г-н Тома Белев и обкръжение в периода от 2008 година до днес ? За този период съдът вече се е произнесъл, че г-н Тома Белев незаконосъобразно заема позицията на председател на управителния съвет на „Асоциация на парковете в България”. Предполагаме, че това не е единственото незаконно действие на г-н Белев ,както и че този път Прокуратурата ще си свърши работата.
Ще декларирате ли публично дали сте или не сте получавали хонорари от сдружения с нестопанска цел като „Асоциация на парковете в България”, „Зелени Балкани”, Българско дружество за защита на птиците, Фондация „Биоразнообразие” и др. подобни?
Надяваме се, че публично ще дадете отговор на нашите въпроси и по този начин ще разсеете съмненията , че сте на поста си в резултат на опитите на тази част от „зелените“ ,които така силно обичат медийните изяви и обществените пари, да кадруват в държавните органи. Може би ако така силно обичаха и природата резултатите щяха да бъдат по-различни.”