Циганка с русо ангелче избяга от Гърция, вероятно проси в Несебър

Просеща циганка и русокосо ангелче избягаха от Гърция и вероятно вече са в Несебър, съобщи Ирина Василаускайте в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.

„Създадена е група за издирване на детето. То е със славянска външност и се използваше от ромите в Гърция като зарибявка за просията. Случаят е подобен на този на Мария - "русият ангел". Една руска туристка повдига този въпрос към полицията на Гърция, предоставяйки снимката на детето, и внася заявление. Тя постави снимката на детето във Фейсбук, молейки за съдействие. Заради раздухването на случая, ромката и детето изчезнаха. Допускаме, че може да се появи в една от двете съседни страни - България или Албания. Наскоро се появиха данни за такава двойка хора, просещи в Несебър“, добавя Ирина. Тя моли българските медии да публикуват снимката, за да се увеличи шансът ромката с детето да бъдат разпознати и заловени от полицията.

„Най-вероятно знаете, че такива деца биват отвличани или купувани от неблагополучни семейства, като впоследствие биват дрогирани с наркотици или приспивателни. По този начин децата биват използвани за просия. Тъжен факт е, че такива деца не оцеляват прекалено дълго. Необходимо е да се води борба срещу това явление. В момента обаче не се опитваме да решим проблема глобално. В момента сме си поставили за цел да спасим конкретното дете. Още повече, че се появи жена, твърдяща, че детето много прилича на сина ѝ, отвлечен посред бял ден от двора ѝ в Украйна. Това се потвърждава от заявление в полиция“, разказва Василаускайте. Тя се надява циганката да бъде арестувана и момченцето да бъде спасено от робство.