Само в 11 държави по света няма конфликт

Положението вероятно ще продължи да се влошава

Светът е в състояние на война и положението вероятно ще продължи да се влошава. Това показва изследване на авторитетен аналитичен център, предаде британският вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.
Според Института за икономика и мир, който изготвя докладите "Глобален индекс на мира", от 162 изследвани държави по света само 11 не са замесени в някакъв вид конфликт. През последните седем години светът става все по-малко мирен и тенденцията за намаляване на конфликтите след Втората световна война рязко се обръща, цитира "Индипендънт" заключенията в годишния доклад на института.
Страните с най-ниско ниво на конфликти са Швейцария, Япония, Катар, Мавриций, Уругвай, Чили, Ботсвана, Коста Рика, Виетнам, Панама и Бразилия, сочи докладът на Института за икономика и мир. В Бразилия и Коста Рика обаче достъпът на граждани до леки оръжия и вероятността от демонстрации, придружени с насилие, са тревожно големи.
Швейцария не участва във външни конфликти и има много малък риск от вътрешни проблеми, но общият й индекс на мира спада заради относително големия оръжеен износ. "Индипендънт" цитира данните за Великобритания, която може да изглежда мирна, но всъщност поддържа войски в Афганистан и за Северна Корея, която не участва във война, но в която има вътрешно напрежение.