Музеят "Шипка - Бузлуджа" ще продължи да бъде охраняван от МВР

Крими

20-08-2014, 11:27

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откраднаха част от експозицията на Шипка

Предстои да бъде проведена обществена поръчка за охрана на паметника

Министерството на вътрешните работи ще продължи да пази обрания по-рано този месец музей "Шипка - Бузлуджа". Както е известно, паметникът стана обект на посегателство, след като се разчу, че след тазгодишните чествания на Шипченската епопея, той може да остане без охрана.

Любопитно е, че и в момента на обира, и сега, паметникът се охранява от МВР. Въпреки това крадците отмъкнаха редица исторически реликви, сред които джобен часовник и ордени.

Проблемът с МВР беше, че поради недостатъчно средства трябваше да прекрати дейността си. Днес на заседание на министерския съвет обаче се очаква силовото министерство да продължи с охраната и с наличния си ресурс, докато не бъде проведена обществена поръчка за охрана на паметника.

Освен с Шипка, министрите ще се занимават и с кадруване. Ще бъдат сменени официално трима областни управители - в Стара Загора юздите поема Димитринка Петрунова, във Варна Стоян Спасев, а в Перник - Бойка Петрова, която е председател на местната търговско-промишлена палата.