Българин, живеещ в Австрия дари органите си на трима

Животът

21-08-2014, 12:13

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

44-годишен мъж стана донор на трима души

Мъжът е в мозъчна смърт в Бургас, това е първата от 5 години донорска ситуация в града

Тази сутрин около 3 часа 61-годишният българин, който по време на почивката си в Бургас, изпаднал в мозъчна смърт в Бургаската болница стана донор. Това е била неговата воля и решението на неговите близки.

Медици от столицата пристигнаха днес за да експлантират бъбреците и черния дроб на мъжа. С този благороден акт, починалият може да спаси живота на трима души. Органите му вече са пристигнали в столицата, където ще бъдат извършени трансплантациите.

61-годишният мъж постъпва в Реанимацията на МБАЛ-Бургас на 19 август, с диагноза мозъчен кръвоизлив. Той е бил в града на почивка със своята съпруга. 

На 20 август по обяд направените изследвания доказват мозъчна смърт и семейството дава съгласие за донорство. За да бъде извършена експлантацията, екипите на МБАЛ-Бургас действат изключително бързо. Координаторът по донорство на болницата д-р Минева и председателят на комисията по мозъчна смърт д-р Здравка Инджова веднага уведомяват Изпълнителната агенция по трансплантации. 

Това е първата донорска ситуация в МБАЛ-Бургас за последните 5 години. „Поднасяме искрени съболезнования на семейството и им благодарим за хуманния жест”, каза началникът на Реанимация в болницата - д-р Антон Григоров.