Как Мариана Околосветска и Дворците й костваха на България 80 млн.

Три пъти „Ура!“ за „академичната“ жажда

Една бърза гатанка за най-съобразителните ранобудници в този очертаващ се доста напрегнат и изпълнен с емоции четвъртък – коя е държавата (почти 15 години след старта на 21-ви век), в която е възможно изричното настояване и разпореждане на нов спортен министър да бъде пренебрегнато, за сметка на наглостта, лицемерието и подчертаната финансова „жажда“ на бивш управник?

Отговорът, за съжаление, се крие както винаги в онези 8 букви, коствали живота на предците на един иначе горд със себе си и постиженията си народ, който обаче вместо „напред и нагоре“ все върви „назад и надолу“, в опитите си да угоди на властимащите:

България!

Държавата, в която е съвсем реално новият министър на спорта Евгения Раданова да разпореди одит на обществената поръчка, касаеща реконструкцията и модернизацията на „Зимния дворец“, да й бъде обещано и документирано със специален протокол, че поръчката и всички свързани с нея действия се прекратяват, а в действителност решението да бъде „ревизирано“ и проектът да бъде рестартиран. Действия, еднолично предприети от борда на директорите на търговското дружество „Академика 2011″, инициирани от „неизвестни на никого извършители“.

„Поех поста министър на младежта и спорта в служебното правителство с намерението да не търся конфронтация и да работя в диалог с всички, които се трудят съвестно за благото на българския спорт. Надявах се, че заедно ще успеем да защитим по най-добър начин обществения интерес. Оказах се излъгана…“, бе принудена да напише в обръщението си до медиите служебният министър Раданова.

И логично следва въпросът как е възможно да се случи нещо подобно? Директно и хладнокръвно игнориране на разпоредба на нов управник, за сметка на такава, от страна на вече недействителен такъв?
В случая членовете на борда на директорите на „Академика 2011″ ЕАД не се съобразили с настояването на министър Раданова, оказала „натиск“ върху тях и предпочели да приключат с приоритетния на предишния спортен министър Мариана Георгиева проект. Поне така става ясно от изявление на председателя на съвета на директорите на дружеството Марин Маринов. Навършилият във вторник 28 години Маринов, който по информация на в-к „Капитал“ съвсем случайно е състудент със сина на бившия спортен министър Мариана Георгиева… Колко невинно…
Но защо въобще ни учудва целият този хаотичен, да не кажем и незаконен миш-маш, когато все пак става дума за станалите легендарни в последните месеци премеждия на Мариана Околосветска и нейния подчертано безпристрастен и лоялен екип? Може би отговорът на поставената от нас в началото гатанка всъщност е доста лесен за отгатване и от най-незапознатите с естеството на темата.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ В SPORTONLINE.BG