Пресякоха международен трафик на антики от България

Иззети са над 100 антични и средновековни монети

Пресечен е международен трафик на антики от България към страни от Западна Европа, САЩ и Русия, включително и на такива, които са били част от музейни фондове, информираха от ДАНС. Спецакцията, организирана съвместно с прокуратурата, е проведена на 21 август.

При проверките на седем адреса във Велико Търново и Шумен са намерени и иззети над 130 броя старинни оръжия, които притежават белезите на движими културни ценности; незаконно притежавани муниции за съвременни оръжия; бойни нарезни карабини; пистолети от Втората световна война в много добро състояние; както и тежка картечница с муниции за нея.

Открити и иззети са и една златна и над сто сребърни и бронзови антични и средновековни монети. Повечето от монетите са в много добро състояние и датират от различни периоди на римската императорска епоха, но има и такива, които вероятно са на български царе от Средновековието.

Иззети са и множество антични бронзови предмети с различно предназначение, представляващи археологически обекти по смисъла на закона: фибули, коланни апликации, бронзов печат, древен медицински инструмент, както и множество предмети от епохата на Възраждането, сред които ръкописна книга, сребърни гривни, уникален според експертите османски ятаган с дръжка от слонова кост и други.

Предстои разследването да установи точния им произход.

Има и едно задържано за 24 часа лице.