Ресорът на Кристалина Георгиева изразява доверие към България

Постът й надхвърля всички очаквания, заяви премиерът

От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли всички наши очаквания, каза служебният премиер Георги Близнашки в изявлението си по повод посочването на Кристалина Георгиева за зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджета.

Според Близнашки Кристалина Георгиева ще бъде финансовият министър на ЕС. Той каза, че е доволен като премиер и горд като българин.

"Кристалина Георгиева е доказан професионалист. В ЕК се спазва и принципът на старейшинството. Поради тази причина тя имаше значително по-големи шансове. Действително се сбъднаха най-смелите ни очаквания и тя получи може би най-добрия ресор", обяви Близнашки.

Служебният премиер смята, че ресорът на Георгиева е израз на доверие към нашата страна. Въпреки че кандидатът за еврокомисар се номинира лично от министър-председателя, Близнашки благодари на президента за отстояването на кандидатурата на Георгиева. Според Близнашки съставът на бъдещата ЕК като цяло включва големи авторитети и изключително добре подготвени хора. "Много ми се иска с този избор да се чувстваме не само пълноправни, но и пълноценни членове на ЕС", каза той.

Близнашки допълни, че вече е разговарял с Кристалина Георгиева по телефона и тя е заявила, че на плещите й се стоварва огромна отговорност – бюджет от 140 млрд. евро и персонал от 30 хил. служители в ЕК.