Разходка с царска каляска за Деня на София

Мисия София

11-09-2014, 06:49

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Това е една от атракциите за столичани в деня на града - 17 септември

Разходка с царска каляска из центъра на София е една от атракциите за столичани в деня на града - 17 септември. Луксозното возило ще се движи по пешеходната част на бул."Витоша". Каретата е подарък за сватбата на княз Фердинанд и Мария-Луиза, направен през 1893 г. от княгиня Клементина. Кочияш, облечен подобаващо за онова време, ще повози някои от жителите и гостите на града, пише "Стандарт".

"В бъдеще подобни гледки ще са често срещани", казва зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Той е видимо доволен, че Музеят за история на София най-после е успял да си получи от Националната служба за охрана десетина старинни превозни средства, принадлежали на владетелите на Третата българска държава до 1944 г. Десетилетия наред те са събирали прах първо в гаражите на Народното събрание, а след това на НСО. Достъп до тях не са имали дори музейните работници, въпреки че се водят експонати на Музея за историята на София.

Сега предстои дълъг процес на реставриране, защото каляските и файтоните са в окаяно състояние. За някои от елементите по тях се търсят реставратори от чужбина.
Най-запазена всъщност е каляската, подарена за сватбата на Фердинанд, с която той и съпругата му Мария-Луиза са направили сватбеното си пътешествие из България.
Затова засега единствено тази карета ще бъде показана на обществеността. Тапицирана е с кожа и сукно, покрита със свалящ се кожен гюрук, а от двете страни на капрата има фенери.

След реставрацията си возилата ще останат в царските конюшни в парка "Врана" и дори ще се движат по алеите като туристическа атракция за посетителите. Само за една година, откакто Столична община отвори парка за софиянци, той е посетен от над 50 000 души. "Подобно на много европейски паркове ще предложим различни културни елементи и изяви, които да разнообразят парковото пространство", казва Чобанов. Вчера в градината пред двореца бе открита фотоизложба на любители фотографи - софиянци от различни поколения, снимали красиви места в столицата. Следващата седмица пък Софийската филхармония ще изнесе няколко концерта на открито. С царска карета, която да вози софиянци, може да се сдобие и Борисовата градина, разкри зам.-кметът Тодор Чобанов.

Реставрацията на старинните возила и вдъхването им на нов живот е инициатива, подкрепена и от фонда за опазване на историческото наследство "Цар Борис III и царица Йоанна". От няколко години фондът реставрира двореца Врана с идеята да го превърне в царски музей.

Две каляски, три файтона, три шейни и едно ландо, принадлежали на владетелите от Третото българско царство, вече са приютени в бившите царски конюшни в парк "Врана". За тяхното представяне бяха дошли и Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. Бившият монарх и премиер също за първи път виждаше возилата, след като са били прибрани от държавата преди десетки години. Някои от тях са исторически реликви. Като т.нар. Солунска Виктория - файтона, подарен на престолонаследника княз Борис от армията в Солун след края на Балканската война. Друга ценна каляска е тази, с която княз Фердинанд отива на първото си Народно събрание на 15 октомври 1887 г. Както и купето, купено във Виена специално за посещението на румънския крал Карол I в България през 1902 г. Един от експонатите пък е файтон, принадлежал на княз Александър I Батенберг. Негова е и откритата шейна с два терлика за поставяне на краката.