Заснеха първия китайски "Сървайвър" в България

Животът

12-09-2014, 17:27

Снимка:

bulgariatravel

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Снимките са продължили две седмици в родопското село Момчиловци

Първото издание на китайския вариант на риалити шоуто "Сървайвър" е заснето в България, в родопското село Момчиловци, съобщава китайският сайт И Си Ен Ес, като се позовава на репортаж на агенция Синхуа.

Екип от 51 души е заснел китайския вариант на шоуто, а снимките са започнали на 29 август и са продължили две седмици. Предаването ще се излъчи по китайската телевизия през втората половина на септември.

Мария Никова, кметицата на Момчиловци, заяви пред Синхуа, че идеята снимките да са именно в това село е част от кампанията за реклама на българското кисело мляко, подета както от Момчиловци, така и от Шанхайската компания за млечни изделия. Ху Цзян, представител на компанията, поясни, че Момчиловци е било избрано за място на снимките заради уникалното си ястие - млякото.

"В това село киселото мляко е навсякъде, в супите, в десертите, в сосове за месо", допълва Цзян.

Основната цел на снимките обаче е била да запознае китайците със здравословния начин на живот в Момчиловци, допълва китайският представител.

Кметицата на Момчиловци разказва пред Синхуа, че през първата седмица на снимките седем китайски звезди трябвало да живеят в дома на местно семейство без преводач и само с китайско-български речник под ръка. През втората седмица всички китайски звезди от шоуто са били настанени в една селска къща. Една от участничките, 22-годишната Моника от Шанхай, е живяла в къщата на кметицата на Момчиловци и е участвала във всички селскостопански дейности, като хранене на кокошки, бране на подове и зеленчуци. Моника била силно впечатлена от домат в градината с тегло 1,1 килограма. Китайката се научила да готви баница, пататник и пълнени чушки, а за благодарност сготвила на домакините си китайски блюда.

Шанхайската компания за млечни изделия за първи път стъпва в Момчиловци през 2008 година. На следващата година тя пуска серия от млечни продукти, наречени Момчиловци, а през 2012 година селото и китайските производители установяват официално сътрудничество.

От тогава в селото идват групи китайски туристи, като тяхната бройка достига до 500 души на година.

Всичко това е в подкрепа на икономиката на Момчиловци, казва кметицата. Туристите посещават магазините, ресторанта и присъстват на фолклорни програми, а в музея на селото има специално място, посветено на дружбата между Китай и българското село.

Източник БТА