Учебната година ще започне нормално във всички райони, увери премиерът

Правителството е заявило пред ЕК щети от наводненията за 300 млн. евро

Учебната година ще започне нормално и във всички райони, пострадали от бедствията, необходимото е направено. Това заяви премиерът проф. Георги Близнашки пред журналисти в силистренското село Голеш, където заедно с министъра на образованието и науката Румяна Коларова откри нов учебен корпус и физкултурен салон в Основното училище „Васил Априлов", съобщиха от Министерски съвет.
„В това отношение успяхме да се справим и да преодолеем последиците от бедствията", заяви проф. Близнашки.

Министър-председателят припомни, че служебното правителство е заявило пред Европейската комисия щети от наводненията на стойност над 300 млн. евро. „Такава е процедурата, заявили сме щети и очакваме да получим съответен процент от средствата. Дано това се случи по-бързо и това е нашето внушение към европейските институции", каза премиерът.
По думите на служебния премиер в останалите райони, за които все още не са заявени щети, държавата продължава да помага. „Надявам се, че и в Мизия ще се справят с това предизвикателство и ще извършат по-бързо оценката на щетите. На европейската солидарност не може да се разчита изцяло за преодоляване на последиците и неслучайно призовах за национална солидарност", коментира министър-председателят.

„Никой не е отблъснат от държавата, но е много важно какво се прави на място - общинските власти трябва да предприемат съответните превантивни мерки, за да не стига до крайности и до човешки жертви", категоричен бе Близнашки.
По отношение на подготовката на изборния процес премиерът посочи, че тя върви по график. Повече от половината от бюлетините вече са отпечатани при изключително строги мерки за сигурност.

В процес е организацията на новите избирателни секции, които предстои да бъдат открити зад граница. „Полагаме огромни усилия да мобилизираме администрацията, за да сме спокойни, че няма да се стигне до злоупотреби по време на изборите", каза министър-председателят.
Той изтъкна и успешната работа на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, в който участват над 40 неправителствени организации.

По думите на премиера, благодарение и на работата на Борда е бил развенчан един от митовете на българския преход - за наличието на т. нар. „мъртви души" в избирателните списъци. „Става дума за хора с избирателни права, пребиваващи в чужбина, но с постоянен адрес в страната", поясни Близнашки.

„Всички приказки за огромен обем „мъртви души" не отговарят на истината. Доказано беше съответствие между издадените документи за самоличност и броя на гражданите в избирателни списъци. Това е една от ползите от Изборния борд - всички проблеми се поставят и получават съответен отговор", коментира още министър-председателят.