Премиерът с жалба в съда срещу Михаил Миков

Делото е по жалба срещу бившия председател на Народното събрание Михаил Миков

Премиерът Георги Близнашки се яви като жалбоподател в съдебната зала на заседанието на Върховния административен съд днес. Делото бе по жалбата срещу бившия председател на Народното събрание Михаил Миков, който отказа да даде едномесечен срок на инициативния комитет, събирал подписите за референдум за изборното законодателство, за да отстранят допуснатите грешки.

Отлагането на делото е с цел да се изяснят аргументите, тъй като Народното събрание е разпуснато и така ответникът не се явява. Според защитата на Близнашки процесът не трябва да бъде прекратяван, а да продължи, защото въпреки че сега няма ответник, това не означава, че  няма да има такъв.  Близнашки дойде заедно с 11 от 15-те членове на инициативния комитет, сред тях беше и заместник-министърът на културата Виктор Стоянов. Очаквано не дойде Михаил Миков, който с разпускането на Народното събрание вече е загубил статута си на парламентарен председател. Близнашки и останалите от комитета получиха едноседмичен срок, за да убедят съда, че делото може да продължи и след изборите и след конституирането на новото Народно събрание и че наследникът на Михаил Миков може последователно да продължи да представлява ответника на това съдебно заседание, предаде БНР.


Стана ясно, че съдът едва след изборите ще реши дали изобщо да даде ход на делото по същество, тъй като има юридически мнения, според които тази жалба е недопустима.


Георги Близнашки обясни, че е дошъл в съдебната зала като гражданин, въпреки че в нея редът беше въвеждан от Националната служба за охрана, а не от съдебна охрана. Той заяви, че не вижда в това опит за натиск върху независимия съд, а е в съда като човек, който отстоява позиции и смята да води битката докрай. Според Близнашки новото правителство би било склонно да преразгледа темата за референдума за изборно законодателство.