Стоян Тонев от ГЕРБ победи в предизборния дебат на Нова тв на тема „Здравеопазване“

Най-ниско одобрение получи Нигяр Джафер от ДПС

Ген. Стоян Тонев от ГЕРБ спечели зрителското доверие в предизборния дебат на Нова телевизия "Кастинг 24” с 37% одобрение, според анкетата на "Алфа рисърч”. В дебата участваха още Петър Москов от Реформаторския блок и Емил Райнов от БСП, Рада Коджабашева от България без цензура и Нигяр Джафер от ДПС.
Москов и Райнов получиха равен вот – 35%, и си поделят второто място. Много близки проценти получиха и другите участници. Рада Коджабашева се нарежда на четвърта позиция с 22%, а Нигяр Джафер получи 21% одобрение и зае последното пето място след края на дебатите.

"Въпросът е не да се решават временно проблемите, а за по-дълго време и не на парче. Ние сме формулирали 5 основни приоритета за здравеопазването – спешната помощ, финансирането, избягване дублирането на дейности, достъп до здравеопазване и иновациите”, обясни Стоян Тонев.

Той бе категоричен, че  първото, което трябва да се направи, е държавата да бъде коректна към гражданите. Държавата трябва да плаща 100% от вноските, които тя дължи за здравно неосигурените”, заяви той.

Спешната помощ е най-бързо решимият въпрос. Но тъй като в продължение на години бе отлагано всичко, сега той трябва да бъде решен радикално. Касае се на първо място за финансиране, на второ място – квалификация на кадрите. Сумата, която сме изчислили, че е нужда за Спешната помощ в цялата страна, е 7.5 милиона”, посочи Стоян Тонев.

Той коментира и казуса с болницата в Девин.
„За такива болници като тази в Девин сме изработили модел, който ще бъде приложен като пилотен и ще важи и за останалите болници. Тя няма да бъде закрита, а напротив – към нея ще се добави и отделение за долекуване. Държавата трябва да поеме пряк ангажимент и да осигури всички финансови средства, които ще изчистят дълговете на болницата”, заяви Стоян Тонев.