Баба наркодилър осъди дядо, продал й брашно вместо хероин

Уникалният казус беше решен от съда в Нова Загора

Баба, дилърка на наркотици, осъди дядо, защото я измамил - пробутал брашно вместо хероин.

Казусът беше решен от съда в Нова Загора. Магистратите изпратиха за три години в затвора пенсионера С. Й. по обвинение в измама, представляваща опасен рецидив, пише "Труд".

Подобен случай, при това за забранена търговия, досега не е влизал в съда.

През август 2012 г. “наркопласьорът” от Нова Загора продал на връстничката си от Бургас препечено брашно. Измамената беше конституирана като частен обвинител и успя да осъди мъжа за 1500 лв. обезщетение.

С. Й. решил да пробута номера с брашното, след като лежал в затвора за грабеж и обсебване. Като излязъл на свобода, нямал пукната стотинка. Случайно се запознал с търговката на наркотици, известна като Верка. Веднага предложил услугите си, а Верка дотичала в Нова Загора.

С. Й. я завел да я черпи кафе и я омаял. После й доверил, че е оставил 50 грама много чист хероин в две торбички под камък до градския стадион. Жената взела само единия пакет, тъй като нямала достатъчно пари в себе си. Доверчиво платила на контрагента си, без да провери съдържанието и потеглила към Бургас.

Няколко часа по-късно разбрала, че е измамена. Бясната Верка сезирала прокуратурата и случаят стигнал до съд. В жалбата си тя пише, че може да различи брашно от хероин, защото е лежала в затвора за наркотици. Но не обяснява как се е оставила да бъде подведена.

Още същата година пишман дилърът бил осъден в Нова Загора на 3 години затвор, както и да плати 1000 лева обезщетение на жертвата си. Окръжният съд в Сливен обаче оневинил С. Й. с мотива, че сделката е нищожна, тъй като няма писмено доказателство за нея. Освен това магистратите изрично подчертали, че дилърката “не само не е подведена под наказателна отговорност, а търси наказателно-правна защита на забранена от закона престъпна сделка, по която е страна”.

Купувачката на брашното обаче не се стреснала и се ожалила във Върховния касационен съд. Магистратите отменили решението на съдиите в Сливен и върнали делото в Нова Загора, за да се прецизира обвинението за измама