Президентът пред ООН: Чуждестранните терористи - заплаха за глобалната и регионална сигурност

Съвета за сигурност към ООН прие резолюция, криминализираща участието в джихадистки групировки

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че чуждестранните терористични бойци представляват много сериозна заплаха не само за страните, чиито граждани са, но и за регионалната и глобалната сигурност.

Плевневлиев направи изявлението по време на заседанието на Съвета за сигурност към ООН.

„Необходими са решителни действия по въпроса. Никоя държава не е застрахована и международното сътрудничество и обменът на оперативна информация, предвидени в приетата днес резолюция, са от изключително значение“, заяви държавният глава.

На заседанието, чийто председател е американският президент Барак Обама, прие задължаваща резолюция за намаляване на притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия.

Според резолюцията всички държави трябва да приемат закони, които да криминализират присъединяването на техни граждани към джихадистки организации като „Ислямска държава“ и „Фронт ан Нусра“.

„Борбата с екстремизма изисква спешни превантивни мерки, като укрепване на държавността, съблюдаване на правата на човека, насърчаване на социалното включване и сътрудничеството с регионалните партньори“, каза още Плевнелиев.

Според него резолюцията създава условия пред международната общност за стратегически отговор на това явление в дългосрочен план.

„Необходимо е обаче всички държави да предприемат стъпки за изграждане на съответната правна и институционална антитерористична архитектура на национално и на глобално равнище, която систематично да бъде укрепвана”, отбеляза българският държавен глава пред световните лидери и добави, че правителство ни ще предложи спешно законодателни мерки за постигането на тази цел.