Георги Близнашки: Ситуацията с КТБ е деликатна

Според него е важно да се отговори на критичните бележки, отправени към страната ни

Надявам се с Европейската комисия ще стигнем до взаимно приемливо решение. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по повод наказателната процедура на ЕК заради КТБ.
„Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната. Тя е проучвателна", заяви служебният премиер. Според него е важно да се отговори на критичните бележки, отправени към страната ни.

"Одитът в банката не е завършил, няма и парламент, който да санкционира евентуалните по-нататъшни действия с оглед оздравяването на тази банка, включително и отварянето й”, посочи проф. Близнашки. Той е категоричен, че ситуацията е изключително деликатна.
Служебният премиер обясни, че в момента се работи по актуализацията на бюджета и в началото на следващата седмица проектът ще бъде обсъден и тогава ще се реши дали да се отделят пари за КТБ и банковата система.

„Предполагам, че ще има и такива средства. Все още не съм видял текста, все още министърът на финансите не е представил проекта пред правителството. Необходимо е и Народно събрание, за да се внесе проектът за актуализацията”, обясни Близнашки.
Премиерът обаче подчерта, че с актуализацията на бюджета се предвижда отпускането на допълнителни средства за здравеопазване. Той увери, че със сигурност ще има допълнителни пари за НЗОК. „Ще има, защото положението там е изключително тежко, а ние не можем да спрем тази помощ от първа необходимост”, категоричен е Близнашки.