Китайци хапват кюстендилски ябълки

Институтът по земеделие в Кюстендил празнува 85 години

Институтът по земеделие в Кюстендил е продал два сорта череши- "Данелия" и "Стефания" на Китай, както и технологията за отглеждането им, информира dariknews. Китай е купил и един сорт малини- "Люлин", като се водят преговори и за сорт "Самодива", както и за технологията по отглеждането му, каза директорът проф. д- р Димитър Домозетов по време на честването на 85- та годишнина на Института по земеделие в Кюстендил. Цената на сделките е търговска тайна.
"Институтът по земеделие работи в трудни условия, там, където другите институти не могат, затова печелим и международно уважение. Пример: в Китай черешите се гледат на тераси на 1 200 м височина , а ние сме единствения институт, който гледа череши на тераси. Малините много добре пробиха, сега ще правят фабрика там. В Македония и Сърбия правим насаждения. Нашият институт е водещ в направление "Овощарство", заяви проф. Домозетов. Институтът по земеделие в Кюстендил показва в изложба около 200 сорта ябълки, сред тях и такива, които не са подходящи за отглеждане в региона, "за да се ориентират стопаните кои да засаждат и кои не", коментира Домозетов.
Обръща се внимание на сортовете устойчиви на основната болест при ябълките- струпясване. "Насажденията от череши и ябълки в региона се увеличават, време е да обърнем внимание обаче на крушопроизводството. Крушата е била основна култура в региона и е давала облик, имали сме около 8 000 дка. Търси се много, трудно се отглежда и изчезна от нашите земи.
Малини и ягоди: планинските и полупланински райони са подходящи места за отглеждане на тези култури. Ние сме регион, който не е замърсен и това е наше предимство. Химизацията изпреварва преструктурирането на организма. Ние трябва да подаваме екологично чиста продукция на населението.", каза още директорът на ИЗ- Кюстендил проф. Домозетов.
Десетки гости уважиха юбилейното събрание, което започна с химна на Република България и едноминутно мълчание, в памет на починалите служители на института. Поздравителни адреси изпратиха президентът Росен Плевнелиев, министър- председателят Георги Близнашки, Министерството на земеделието и храните. Председателят на Селскостопанската академия проф. Христо Бозуков връчи почетен плакет на проф. Димитър Домозетов, като отправи своите поздрави за празника и личния юбилей на директора на Института по земеделие в Кюстендил.