Бум на компаниите в Китай, които произвеждат уреди за мъчения

Става дума за електрошокови палки, вериги за оковаване и белезници за крака с тежести

Има ръст на компаниите, които произвеждат уреди за мъчения в Китай, съобщи бТВ. „Амнести Интернешънъл” твърди, че десетки китайски компании произвеждат и изнасят за държави с лош имидж по отношение спазването на човешките права. Става дума за такива ужасяващи оръдия за мъчения като електрошокови палки, вериги за оковаване, белезници за крака с тежести.

От неправителствената организация се опасяват, че повече от 130 китайски компании се занимават с производство и продажба на такива приспособления. Само преди 10 години тези компании са били едва 28.

Според организацията проблемът е, че много от тези продукти са обидни по своята същност. Освен това тези уреди нямат законово приложение, защото са създадени за измъчване, сплашване и причиняване на болка в африканските и югоизточните азиатски държави. Не се следи и дали разрешени от закона продукти не попадат в държави, за които се знае, че има реален риск от насилие от полицията или армията.

Китайските власти на свой определиха доклада на „Амнести Интернешънъл” като „спорен" и съмнителен. Говорителят на външното министерство заяви, че организацията винаги е имала сериозни предразсъдъци към Китай.