Скандал: Хакерска атака опорочи фотографски конкурс в Русе

Победителите ще се определят само от жури, а не по интернет

Организаторите на конкурса „Запази духа на Русе“ обявяват,  че анулират гласуването на публиката в сайта на фондация „Русе –град на свободния дух“,  тъй като е засечено нерегламентирано  подаване на гласове, което опорочава честността на вота.
 В предпоследния ден на гласуването, 29 септември 2014 година, бе забелязано необичайно лавинообразно нарастване на гласовете за няколко участници в конкурса.  Между 16-18 часа резултатите на четирима автори скочиха от два до седем пъти. В същото време при останалите участници  се наблюдаваше липса или минимална разлика в броя на гласовете. Получихме  и няколко сигнала.
 При направената проверка стана ясно, че има пробив в системата за гласуване, което навежда на мисълта за хакерска намеса.  При тази ситуация   не може да се направи обективно класиране за вота на публиката. Данните са документирани и се пазят във фондация „Русе-град на свободния дух“.  
Журито се събра и взе решение:
1. Да анулира  гласуването на публиката
2. Класирането да бъде направено от журито
Организаторите приеха това решение, тъй като смятат, че е важно да се гарантира обективността при определянето на победителите.   
Фотоконкурсът се организира от Дружеството на журналистите-Русе към СБЖ и Общинската фондация "Русе - град на свободния дух"