Двама българи в екипа, разработил лекарството срещу ебола Zmapp

Лекарството беше успешно използвано за третиране на шестима пациенти

Двама български учени, работещи в компанията Mapp Biopharmaceutical, Сан Диего, САЩ, участват в създаването на ZMapp - експерименталното лекарство срещу вируса на ебола, информира news.bg.

Макар и в много ограничено количество лекарството беше успешно използвано за третиране на шестима пациенти, инфектирани с вируса на ебола.

ZMapp е комбинация от три моноклонални антитела, които разпознават и се свързват към три различни протеини на повърхността на вируса, водещи до неговото неутрализиране и значително намаляване на вируса в организма на пациента.

Трите моноклонални антитела са експресирани и екстрахирани от тютюневи растения. ZMapp е продукт от научни изследвания, продължили повече от 10 години. Последните научни изследвания, публикувани в престижното научно списание Nature на 2 oктомври 2014, потвърждават ефективността на лекарството, като всички инфектирани маймуни с вируса на ебола оживяват след третиране с ZMapp.

Отпуснатите 42 милиона долара от правителството на САЩ ще допринесат за по-бързото производство на достатъчни количества от ZMapp, които ще бъдат необходими за планираните клинични изследвания и доказване на неговата ефективност и липсва на странични ефекти.