Уникална машина-слънчоглед генерира енергия и вода

За 10 часа слънчево греене тя произвежда 12 киловата електричество и 20 киловата топлина

Нова машина, подобна на слънчоглед е създадена да осигурява възобновяема енергия и вода в изолирани райони на света, пише New Scientist, цитиран от „Фокус“. Съоръжението има формата на сателитна чиния и се събира в един единствен товарен контейнер. То е високо 10 метра и се върти с движението на слънцето, за да събира лъчите му. Машината слънчоглед е разработена от компанията Airlight Energy (“Еърлайт енерджи”) в Швейцария. Освен питейна вода и електричество, тя може да генерира топлина, а допълнена с топлинна помпа, осигурява охлаждане.

В основата на технологията е слънчев панел, който се охлажда с вода, създаден от инженери от IBM, чийто патент Airlight е лицензирала. Огледалата, разположени в чинията насочват слънчевите лъчи към шест панели, където светлината се концентрира 2000 пъти. Всеки панел има 25 фотоволтаични чипа, охлаждани с вода, която циркулира в микроканали. Те отвеждат топлината и в същото време осигуряват оптимална температура за функционирането на чиповете. Това прави “слънчогледа” по-ефективен от съществуващите генератори, чиито клетки концентрират слънчевата енергия. Той се нуждае от една четвърт от панелите за да произведе същото количество електричество.

В крайбрежни райони, загрятата от машината вода може да задейства обезсолител, също разработен от IBM, който според компанията има потенциал да произвежда 2500 литра питейна вода дневно. На места без наличие на солена вода обезсолителят може да се замести с устройство за пречистване на вода. При избора на материали създателите на “слънчогледа” са се стремили да постигнат възможно най-достъпна цена. Слънчевите огледала, които обикновено се правят от тежки и скъпи полирани материали, са произведени от метализирано фолио. “Същият материал се използва за опаковките на картофения чипс и шоколада”, казва Илариа Бесози от Airlight. Тестовете показват, че съоръжението може да произведе 12 киловата електричество и 20 киловата топлина при 10 часа слънчево греене.