Европейски държави искат затягане на граничния контрол заради терористична заплаха

За това настояват Великобритания, Белгия, Дания, Франция, Германия, Полша, Испания и Холандия

Властите в осем европейски държави ще изискат от ръководството на ЕС затягане на граничния контрол, за да се попречи на европейските граждани, воюващи в Сирия и Ирак на страната на ислямистите, да се завърнат в родините си, пише The Telegraph, цитиран от „Фокус”. 

За затягане на граничния контрол и правилата за преминаване на европейските граници настояват Великобритания, Белгия, Дания, Франция, Германия, Полша, Испания и Холандия.

Предложенията ще се обсъждат следващата седмица на заседание на външните министри на ЕС, съобщава Daily Telegraph, позовавайки се на конфиденциален документ. „Много важно е да се установяват хората, които се връщат в Европа след участие в сраженията в Сирия, Ирак и други конфликтни региони”, се казва в документа.

Вестникът отбелязва, че в момента проверките на заподозрените във връзки с терористични организации носят произволен и несистематичен характер. Предполага се, че властите в ЕС ще съставят по-подробен профил на заподозрените и в дългосрочна перспектива ще преразгледат правилата за придвижване в шенгеската зона и за проверките на самоличността на хората с европейски паспорти.

По данни на властите, към момента до 3000 европейци, воюващи в Сирия и Ирак, имат правото свободно да преминат границата без допълнителни проверки. „Въпрос на време е тези хора да извършат атаки след завръщането им в Европа”, алармира европейски дипломат пред изданието.