Показаха филм с участието на Мусолини

"Вечният град" е продуциран през 1923 г. от Самюъл Голдуин

Филм, озаглавен "Вечният град", продуциран през 1923 г. от Самюъл Голдуин и заснет с участието на Бенито Мусолини, бе открит в САЩ и прожектиран в Италия, предаде Франс прес като цитира в. "Месаджеро".

Филмът беше показан в рамките на фестивала на нямото кино в Порденоне в североизточната част на Италия.Заснет е по-малко от една година след Похода към Рим, който позволява на Дучето да вземе властта в своите ръце.Според вестника, ролките с пълнометражния филм, от който е останала лента с времетраене само 28 минути, са открити от студентката Джулиана Мушо в архивите на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Филмът е заснет от Джордж Фицморис и е с участието на Лайънъл Баримор – чичото на Дрю Баримор, и на Мусолини.

Според организаторите на феста операторът на филма разказал, че Мусолини бил толкова ентусиазиран от проекта, че предоставил офиса си за снимки по всяко време.

"През 1923 г. Холивуд смятал, че филм, възвеличаващ Мусолини и фашизма, не е свързан с вземане на толкова смущаваща позиция, колкото това би ни се струвало по-късно", поясни Мушо. "Фашистките шествия навремето изглеждали подходящи за големия екран, Дучето все още бил смятан за герой от народа, а неговият антикомунизъм вероятно е давал достатъчно гаранции на Голдуин", отбелязва "Месаджеро".

Навремето Италия била на мода в света на киното.В страната са заснети много неми филми, включително тези на Рудолф Валентино. По онова време представителите на итало-американската общност посетили масово киносалоните в Ню Йорк, за да гледат "Вечният град", но колкото е да е странно, филмът досега не бе показван в Италия, съобщава  БТА.