Фандъкова: Столична община реализира устойчивата политика за децата

От днес с. Герман има нова детска градина за 145 деца

През последните години в столицата са построени 63 нови сгради на детски градини - доказателство за устойчивата политика на общината за децата и образованието. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри нова детска градина в с. Герман. Чрез откриването на тази детска градина недостиг на места в района вече няма, каза Фандъкова.

Нова сграда на ОДЗ 180 "Зайченцето бяло" в с. Герман, район  "Панчарево" е за 145 деца.

Детската градина е площ от 1723 кв.м, построена е за шест месеца и струва, заедно с обзавеждането, над 2 млн.лв. На първия етаж има една градинска група за 25 деца, една яслена за 20 деца, физкултурен салон, кухня, административни, обслужващи и стопански помещения, лекарски кабинет. На втория етаж са разположени останалите три групи от по 25 деца и помещение за персонала. Отоплението в градината се извършва чрез водна  термопомпа, на покрива са монтирани осем слънчеви колектори.

Йорданка Фандйкова припомни, че догодина ще бъде открита учебната година в новото училище, което в момента се строи зад новата детска градина в с. Герман. През последните години само в район "Панчарево" са построени седем  сгради на детски градини.
13 млн. лв. ще предложи Столичната община в проектобюджета за следващата година за строителство на детски градини и училища, съобщи кметът. В София предстои да бъде завършено изграждането на девет детски градини, ще започне и строителството на седем нови сгради. Предстои да бъдат открити нови сгради на детски градини в районите "Средец" и "Оборище", каза кметът Фандъкова.

Тя коментира и задачите, които стоят пред новото българско правителство, което предстои да се формира. Според нея най-важната и спешна задача, с която правителството трябва да се справи от първия ден е възстановяване на плащанията по спрените европейски програми. „Очаквам час по-скоро да бъдат пуснати програмите от следващия програмен период, защото ние вече ще навлезем във втора година”, обясни тя. По думите й, 2014 година е нулева за новия програмен период, а през 2015 година София има готовност да започне третия лъч на метрото. „В средата на годината, ако правителството се справи, ние ще имаме пълна готовност с третия лъч на метрото, имаме готовност с много проекти, които са вече от новия програмен период – саниране на училища и детски градини, реконструкция на централна градска част, както и 90 идейни проекти за канализация в районите, където такава липсва”, допълни Фандъкова.

Тя подчерта, че жителите на тези райони непрекъснато поставят въпроса за канализацията пред Столична община, но за момента няма как да бъдат предприети действия. Според нея сегашното и следващото правителство трябва да проявят разбиране, че София и големите общини трябва да имат достъп до европейските средства по Оперативна програма „Околна среда” за строителство на канализация. „Ако се забави този процес и зациклим в разсъжденията кой да бъде бенефициент, се опасявам, че годините ще минат и хората ще останат излъгани. Апелирам час по-скоро този въпрос да бъде решен в полза на общините”, каза още кметът на Столична община.