В Лондон бивши обществени тоалетни се превръщат в кафенета, барове и бутици

Тенденцията не е нова, но напоследък набира скорост

Следвоенни обществени тоалетни в британската столица, оставени на произвола на съдбата в продължение на десетилетия, масово се преобразуват в барове, кафенета или бутици, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Инициативата се ползва с подкрепата на градската управа, търсеща свежи пари.

Някои носят имена, напомнящи за бившето предназначение на тези места: "The Conveniences" (удобство) - кафе ресторант, отворил врати в края на 2013 в модния квартал Хакни; "WC" - винен бар в Клафъм, в южната част на столицата, или пък "ArtsLav" (съкращение на „изкуства” и „тоалетна”) - арт център в Кенсигтън.

Тенденцията не е нова, но напоследък набира скорост. 34-годишният Джейк Менджън, който отвори "WC" през юли, обяснява, че "правителството принуждава градските съвети да използват всички свободни места с цел генериране на приходи". Излезли от употреба тоалетни, метростанции и всякакви други странни места все по-често се предлагат срещу доста по-приемливи наеми в сравнение с класическите обекти.

Разположен в бившите подземни тоалетни от викторианската епоха в непосредствена близост до метростанция Клафъм Комън, "WC" е съхранил оригиналния мозаечен под, както и файанса по стените. От дървенията са направени маси и сепарета. Писоарите, наследени от миналото, също са запазени на мястото, използвано за тоалетна от днешните клиенти.

"Не исках да прикривам факта, че се намираме в бивша тоалетна", обяснява 30-годишната собственичка на заведението, Кейти Харис.

Клиентите също одобряват. Според 35-годишният Филип, седнал на чаша вино във "WC" бар, "запазените оригинални елементи придават чар и атмосфера на мястото".