Проф. Николай Петров: По-добро здравеопазване ще имаме след 20 години

Не се знае дали НЗОК ще има средства да плати проведеното лечение на българите през ноември

ВМА е в обявена готовност за приемане на евентуални пациенти с ебола, но  основните проблемите на болницата си остават финансовото състояние, това че има лимити, забавяне от един до три месеца на парите от НЗОК и още един голям проблем, под въпрос е дали НЗОК ще има средства да плати проведеното лечение на българите през ноември, а за мен това е драматично, направо пагубно, коментира проф. Николай Петров началник на ВМА в интервю за „24 часа”.

ВМА се чувства дискриминирана, защото според отчетите, взети от националната и регионалните каси, ВМА е на трето място в страната по показателя транспортирани пациенти от други болници, а ако бъде погледната таблицата с парите, които НЗОК плаща на болниците за дейност, ВМА не е на трето място. А далеч назад. Изводът е, че като качеството и като обем дейност сме предпочитана болница, затова сме и много натоварени. Но щом стане дума за пари, сме дискриминирани. И от това боли, заявява в интервюто професор Николай Петров.
ВМА е намалила дълга си с близо 9 млн.лв. Ръководството работи по затягането на разходите. Лекарите все по-често наблягат на използването на генеричните медикаменти, които са много по-евтини от оригиналните, патентовани продукти, което не се отразява на качеството на лечението, категоричен е проф. Петров.

Как се източва Здравната каса от различни болници? В много реанимации у нас се настаняват пациенти, които въобще не са за интензивно лечение, макар по документи всичко да се изпипва и болницата да взема пари за тях. Ето това е истинският механизъм на източване. А НЗОК няма начин, по който да извършва оперативен контрол в хода на лечението. Трябва да се измисли как да се извършва по-добър контрол и какви да са санкциите, разказа проф. Петров.

20 години, в който да се върви по правилния път,са нужни на българското здравеопазване, за да бъде спряно хуленето срещу него от страна на лекарите и пациентите, категоричен е ръководителят на ВМА.