Кафе от цикория пречиства кръвта


Помните ли прочутото преди години кафе „Инка”. Пиеха го и възрастни и деца. Така нареченото кафе, всъщност е чист екстракт от цикория смесен с жълъдово брашно. Незаслужено подценявата, цикорията е истински еликсир за кръвта. Изсушеният и изпечен корен на растението съдържа 98% инулин, който е напълно разтворим във вода пробиотик.
Той подпомага усвояването на елементи, като калций и магнезий, подобрява храносмилането, и най-вече – зарежда организма с нужната енергия. Кафето от цикория е перфектният заместител на обикновеното кафе. Особено, ако здравословното ви състояние го изисква. Хранителните навици се утвърждават с повторение.
Диворастящата цикория се предлага по билковите аптеки и има по-силни лечебни свойства от градинската. От цветовете и стръковете се приготвят запарки, като 1-2 чаени лъжички от билката се слагат на чаша вода.Интересното при цикорията е, че всичките и части имат сходен лечебен ефект. Цветовете са по-добри при неврастения, а корените подобряват храносмилането и помагат при проблеми с жлъчката.
Цикорията съдържа полизахаридa инулин, фруктоза и гликозидa интибин. Съдържа и множество витамини, като B1, B2, PP, C, както и холин, протеини, пектин, дъбилни вещества, органични киселини, каротини, минерали и микроелементи. Не само, че не съдържа кофеин, а напротив – подобрява функциите на организма, като го обогатява с гореизброените елементи.
Продължителната употреба на кафе от цикория регулира стойностите на кръвна захар, понижава нервното напрежение и уравновесява нивата на кръвното налягане.
Цикорията се използва не само заради ободрителните си качества, заради които е перфектен заместител на кафето. Тя също така има способността да пречиства кръвта. Поддържа нивата на мазнините и токсините, като ги вкарва в норма в случаи на преяждане или ги пречиства, в случаи на прекомерната употреба на алкохол. Комбинира се перфектно с всички лекарства и медикаменти, като дори засилва техните действия.
Най-голямо признание цикорията получава при лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт, както и на черния дроб.
Ако досега не сте пробвали кафе от цикория - пробвайте. Ще се учудите от екзотичния вкус и нищо чудно да решите да пиете само такова кафе за в бъдеще.