Владислав Николов: Ниската избирателна активност е общ проблем

8415 са недействителните бюлетини в Плевенска област

Над 8000 са недействителните бюлетини в Плевенска област. Това съобщиха на пресконференция днес Владислав Николов – председател на областния щаб на ГЕРБ и Мартин Митев – на плевенския общински щаб.

През 2013 година недействителните бюлетини, при 50,79% избирателна активност са били 4591. През тазгодишните избори, при избирателна активност от 47,8% недействителните бюлетини са 8415.

"Голяма част от тези бюлетини са в резултат на това, че за да се подсигурят хората гласуват и в двете страни – и за партия и преференция", обясни Владислав Николов.

ГЕРБ печелят в Червен бряг, Левски, Гулянци, Долна Митрополоия, Кнежа. Феноменът на тези избори е Пордим. Там гласовете са абсолютно наравно – 559 гласа както за ГЕРБ, така и за БСП.

Владислав Николов коментира, че миналата година ГЕРБ е спечелил само в Плевенската община. "Сега ръста в областта е доста сериозен – 28,36%, сравнявайки с БСП, които имат 18,82%", коментира Владислав Николов. Третата политическа партия в областта е Патриотичния фронт за спасение на България, които имат 9,54%. Четвъртата партия е ДПС, които имат 9,05%, съобщи плевенският областен председател на ГЕРБ. От тази разбивка става ясно, че ГЕРБ печелят в общини, където има български етнос. "Затова и в Никопол първата сила е ДПС", коментира Владислав Николов.

Той допълни, че резултатите в областта са по-добри от миналогодишните. "Ако продължаваме обаче със същите темпове на ниска избирателна активност, която е общ проблем, ще става все по-трудно да се формира устойчиво правителство", предупреди Николов.