Австрийски фонд обмисля да оздрави КТБ

Според финансиста Емил Хърсев преструктурирането на банката все още е възможно

Финансистът Емил Хърсев съобщи, че австрийският фонд EPIC смята, че „Корпоративна търговска банка е достатъчно здрава, за да бъде оздравена", предава БНР.

Хърсев присъства на среща между инвеститорите и вложителите в банката. Той отбеляза, че инвеститорите не са представили конкретен план за преструктуриране при конкретна сума, която може да бъде вкарана в банката, тъй като преди това трябва да бъдат завършени окончателните разчети за състоянието на институцията.

Вложителите в КТБ изразиха притеснение, че БНБ не допуска инвеститорите до банката, за да могат да изготвят този план.

Божидар Томалевски, който е един от представителите на клиентите на банката, отбеляза, че въпреки разговорите с министерството на финансите, все още ясен ангажимент от страна на държавата не е поет.

„Преди приемането на бюджета банката се отваря, защото това е реалният ангажимент, че ангажиментът на държавата ще бъде заложен в бюджета за следващата година“, коментира той.

Хърсев бе категоричен, че преструктурирането на КТБ все още е възможно, но колкото повече се бави процедурата, толкова по-трудно ще бъде осъществено.

„Казаха, че имат идея да рекапитализират банката, говорят с Министерство на финансите, с БНБ. Една сериозна институция, която продължава, след всичките неразбории в България, да се занимава с този казус. Един светъл лъч надежда, да“, коментира финанситът намеренията на евентуалните инвеститори.

По думите му те са сериозни в намеренията си да спасят със собствени средства проблематичната банка. Конкретен план за преструктурирането и рекапитализацията на КТБ все още не е представен от страна на акционерите, предава „24 часа“.