ГЕРБ и ПФ постигнаха съгласие за бъдещото правителство

От коалицията признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за премиер и председател на НС

Имаме съгласието на Патриотичния фронт за подписване на споразумение за участие в следващото управление, което да бъде стабилно, да се базира на подписана програма и да има валидност цял формат. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след проведените консултации с представители на коалицията „Патриотичен фронт“.

Бъчварова уточни, че от ПФ признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за премиер и председател на Народното събрание.
„Много бързо изяснихме характера на тяхната коалиция и това, което те ни представиха за нас е гаранция за стабилно участие в следващото управление.

Разговорите преминаха по логиката на разглеждане на общата политическа рамка“, каза още тя.

„Единственият партньор, който Патриотичен фронт не приема е ДПС“, посочи Бъчварова.
По думите ѝ ПФ не приемат ДПС не заради техните избиратели, а заради порочния модел на поведение на партията – корпорация, която се възползва от своите властови позиции.
По повод политическата формула на следващо управление Бъчварова заяви, че е дебатирано изискването на ГЕРБ за политическа споделена отговорност и приемат предложението на ПФ те да гарантират тяхната политическа отговорност към всички споразумения, които предстоят да бъдат сключени.

„Основа на нашето правителство ще бъде подписаната програма“, каза още Бъчварова и допълни, че от „Патриотичния фронт“ държат всички следващи кадрови назначения да бъдат съобразени с качествата на кандидатите.

Патриотичният фронт е първата политическа формация, с която ГЕРБ постигна споразумение за бъдещо коалиционно управление.
При разговорите с БСП, ДПС и Реформаторския блок не бяха постигнати такива договорености.
От името на Патриотичния фронт преговаряха лично двамата съпредседатели на коалицията - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. В разговорите участваха и  Поли Карастоянова и Искрен Веселинов.

От всичките 18 точки, постигнахме съгласие по 14, в това число по пет от тях направихме редакционни корекции, така че да се изясни смисълът по-добре, уточни Менда Стоянова от ГЕРБ.
Четирите точки, по които имат различия и то съществени са бюджетната и данъчна рамка на държавата, националната програма за енергийна ефективност, дали да има една или няколко Здравни каси и пенсионната реформа.

„За съжаление, три от тези четири теми са сериозни области, така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да се запознаят по-детайлно с нашата програма и да излязат със становище дали могат да приемат нашите политики и да отстъпят от своите”, обясни Менда Стоянова.
ГЕРБ и Патриотичният фронт са се обединили около създаване на отделно министерство на туризма, но имат различни идеи за развитието на този сектор.