Плевнелиев: България има нужда от работещ парламент и правителство

Възможно е да имаме тематични коалиции, коментира държавният глава

България има нужда от работещ парламент и правителство, избрано от него. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос за вижданията му след първите консултации след вота. Той взе участие в Десетата световна среща на българските медии.

Президентът е впечатлен от добрия тон, в който са преминали разговорите между парламентарно представените формации. Това е само началото на един процес, който аз се надявам да се ускори и да приключи колкото може по-бързо, каза още той.

За мен няма вариант нови избори, категоричен бе Росен Плевнелиев. Аз съм убеден, че народът много ясно зададе посоката в 43-ото НС да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство, заяви държавният глава. Той приветства добрия подход, в който протичат разговорите, но предупреди, че това не е достатъчно.

Народът иска да види конкретните резултати, които да ни водят към работещи институции и повече стабилност, а това означава успешно приключване на преговорите и разбира се правителство, което да поеме и реформите, и проблемните казуси, и разбира се перспективните за нацията въпроси в ръцете си, да ги движи ефективно и бързо, каза още Плевнелиев.

Той се надява вторият кръг от преговори да се проведе бързо и конструктивно. Вярвам, че правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постове, а на партиен принцип, каза президентът. Правилният подход е ясна програма за действия, смята той.

По думите му смислените реформи за България трябва да се подкрепят от всички партии, без политически пристрастия. Според него трябва да се състави правителство с ясна програма, която да е разписана по месеци и по която всички партии да се обединят. Съвсем възможно е да имаме тематични коалиции, коментира държавният глава.

Плевнелиев настоя и за повече честност в управлението. Няма как да се свърши цялата работа в България за година или две, но има спешни задачи, по които може да има консенсус и може да има достатъчно представителство, така че да бъдат подкрепени, смята още държавният глава.

Трябва да има споразумение между формациите, е мнението му. Това споразумение трябва да е на основата на ясна програма за действие. Тя може да не е за 4 години напред, но може да е поне за година-две да бъде достатъчно конкретно разписана, смята Росен Плевнелиев. Разбира се, всички ние искаме парламентът да си изкара мандата от 4 години и избраното от него правителство да е за 4 години, допълни той.

Лоша алтернатива е да се отиде към предсрочни избори отново. Смятам, че трябва да бъде избегнат този вариант, каза той. Желание на всички наши евроатлантически партньори било да имаме легитимно правителство. Избори в изборите ще бъдат доказателство за чисто партийни сметки, убеден е Плевнелиев.