Липсват медицински екипи за трансплантации

Основният проблем е липсата на достатъчен персонал и умората на наличния

Смело мога да заявя, че няма достатъчно екипи за извършването на всяка една дейност по трансплантацията на органи. Това каза пред "Дарик" координаторът на донорската програма към УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив д-р Костадин Чифлигаров.

По думите му основният проблем в последните години е липсата на достатъчен персонал и умората на наличния, което неминуемо довежда до провал на донорската програма.

Според д-р Чифлигаров, независимо от дефицита на кадри, темата с донорството започва да се дискутира все по-широко от медицинския персонал. Той апелира хората също да говорят свободно по темата вътре в семейството.

Когато провеждаме информативни разговори с хората за донорството, идеята да се спаси друг човешки живот се приема позитивно. На практика обаче, поставени в реална ситуация, хората трудно взимат такова решение, коментира лекарят. Той бе категоричен, че донорството не е някаква странна дейност извън нормите на медицината.

Във всички високоразвити страни донорството е доведено до банална медицинска практика и диагностицирането на състоянието мозъчна смърт почти еднозначно означава донорство, макар отново да се търси съгласието но роднините.

В момента около 1000 българи чакат за трансплантация, информира д-р Чифлигаров.