Шеф на Google скочи с парашут от стратосферата (видео)

По време на скока Юстас е развил скорост до невероятните 1287 км/час

Топ мениджърът на "Гугъл", 57-годишният Алън Юстас, подобри световния рекорд на австриеца Феликс Баумгартнер по скокове с парашут от стратосферата, съобщи ДирБГ.
Рекордът е поставен в щата Ню Мексико, предадоха световните информационни агенции.
Вицепрезидентът на "Гугъл" по разработките се е издигнал на височина от 41,4 километра в специална капсула, прикрепена към напълнен с хелий въздушен балон.
Преди това той е прекарал около 4 часа в кислородна камера. После си е сложил специален костюм, който по характеристиките си напомня на космически скафандър.
За разлика от Баумгартнер, който се намираше в специалната капсула, Юстас е бил прикрепен от външната страна на модула, който е издигал балона.
Достигайки до стратосферата за два часа, като е набирал необходимата височина със скорост 300 метра в минута, Юстас е останал там близо половин час, за да се наслади на великолепната гледка, преди да се отдели от модула и да започне свободното падане, пише "Форбс".
По време на скока Юстас е развил скорост до невероятните 1287 км/час. На височина от 5,5 километра е бил отворен парашутът.
Скокът е отнел около 15 минути.
Вицепрезидентът на "Гугъл" се е приземил на 100 километра от мястото, откъдето е излетял въздушният балон.
Юстас споделя, че е взел решението за скока през 2011 година и три години се е подготвял за него. Обществеността обаче научава за него едва сега.
"Беше удивително. Беше красиво - разказва вицепрезидентът на "Гугъл" за в."Ню Йорк таймс". - Можеш да видиш мрака на космическото пространство и слоевете на атмосферата, които не съм виждал преди."
Юстас отбелязва, че когато е преодолявал скоростта на звука, не е виждали и не е чувствал нищо.
Специално конструираният му парашут го е спасил от заплитане при отварянето.
Според вицепрезидента на "Гугъл" целта му не е била да постави рекорд, а да бъдат развити нови технологии, които да бъдат използвани за изучаване на стратосферата.
Експериментът на Алън Юстас в бъдеще ще бъде използван, за да се изпращат туристи в стратосферата.