Учени от БАН създадоха робот за ин витро процедури

Българското изобретение е в етап на завършване

Учени от Института по механика в БАН създадоха първия по рода си робот за ин витро процедури, съобщи БНТ.
На втория етаж в Института по механика в черно боядисана лаборатория, недопускаща вибрации и отражения, група български изследователи продължават да усъвършенстват уникалното си изобретение – робот за ин витро процедури.
Тихомир Тянков, доцент в Института по механика: ”В момента сме разработили цялостната система, механичната част, разработваме и софтуер за управление и предстои инсталиране на цялостната система в ин витро клиника.”
Българското изобретение, което ще е в помощ на над 250 хиляди двойки с детеродни проблеми у нас, е в етап на завършване. Още с първото обществено представяне на робота налице са приз за иновативен продукт и златен медал от Пловдивския технически панаир.
Проектът за автоматизиране на този процес в ин витро процедурите става възможен, благодарение на европарите по програма “Конкурентноспособност”. И въпреки недостатъчното заплащане на учените у нас, те намират мотивация.
До месец се очаква роботизираната система с изключително прецизната си дейност да започне експериментална работа в реални условия.