Иво Недялков: Бях сред другарите, назначени за милионери

Не е контрабанда, когато държавата стои зад теб

Имаше специфични сделки и зад тях стоеше държавата. Много хора забравят, че навремето имаше т.нар. номенклатура. Всеки партиен комитет имаше картончета с хората, които „стават за нещо“. И аз имах такова картонче. 10 ноември ме свари като директор на „ВТО“. Това каза пред Миролюба Бенатова по Нова телевизия бившият собственик на фалиралата преди 20 години „Ийст уест интернешънъл” Иво Недялков.

„Така наречените куфарчета циркулираха поне по няколко канала - ВТО, необезпечените кредити от банката. Аз получих кредит от банката 17 млн.лв., още края на 89-та година. Прословутата реплика „Другари, назначаваме ви за милионери“ означаваше, че ни се възлага да управляваме ресурси за милиони. Бяхме 100-150 човека, а срещата беше огласена като „среща на стопанския актив“, разказа още Недялков.

„Според мен Кюлев беше в основата на всички атаки срещу мен. Стремяха се да отстранят първите играчи, за да настанят своите дружества. Ние с него се познаваме от битността му на милиционер. Скоро се виждахме с едни приятели от онова време и коментирахме, че институциите, които управляват в момента държавата са Комсомолът и ДС“, коментира Недялков.

Той добави, че приятелите му Димитър Дацов и Косьо Дишлиев са били убити поръчково: „Те бързаха да живеят. Казвах им – кротко, момчета. Не може за един ден да натрупаш всичките милиони на света, да имаш всичките жени. Не ме послушаха“.