Експерти: Обикновените данъкоплатци няма да плащат за спасяването на банката

Портфейл

03-11-2014, 09:07

Снимка:

novatv.bg, архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Безмислено е да се правят опити за спасяването на КТБ чрез заем

Абсолютно безмислено е да се правят някакви опити за спасяването на КТБ чрез заем. Около това мнение се обединиха икономистът Георги Ангелов и финансистът Емил Хърсев. "За да се спаси КТБ, инвеститорът трябва да налее 5 млрд. лева. Офертата на Оманския фонд е неприемлива и очевидно нищо няма да излезе. Купуване на банка със заем е абсолютно забранено и няма какво да обсъждаме повече тази оферта." Това каза пред БНТ икономистът Ангелов.

Според Хърсев не са необходими 5 млрд., за да се спаси банката. "Но офертата на Оманския фонд е неприемлива по всички показатели", каза той.

"Вложителите сами си сключват цесиите. Този процес показва жизненоспособност на кредитополучателите. Аз нямам вземане-даване с тази банка и не мога да коментирам. Цесиите обаче не трябва да се одобряват от никой", продължи той.

"Изглежда, че цесиите са законни. Друг е въпроса дали не трябва да променим закона. Обществото трябва да имат достъп до информацията за това, какво се случва с КТБ. На всеки три месеца трябва да има отчетност. Какво е продадено, какви кредити са върнати. Обществото има възможност за натиск, ако има информация. Иначе не може да не се съмняваме, че един съдия ще разполога с милиарди и няма да се облажи",обясни пък Ангелов.

И двамата експерти се обединиха около мнението, че обикновените данъкоплатци няма да плащат за спасяването на банката.