Безплатни прегледи за рак на гърдата започват в Пловдив

Мисия Пловдив

04-11-2014, 12:26

Снимка:

burgas.utre.bg

Автор:

Екип на Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Кампанията "От любов към живота" ще продължи няколко месеца

37 600 са регистрираните онкоболни в Пловдив, Пазарджик и Смолян. Това е своеобразен рекорд, като има покачване на заболеваемостта, особено при болните от рак на млечната жлеза, където са регистрирани нови 6 800 случая, съобщи днес д-р Калин Калинов, управител на Комплексния онкологичен цантър- Пловдив. 

В Пловдив започва кампанията за безплатни прегледи на жени в неравностойно положение под надлов "От любов към живота". Кампанията ще продължи в следващите няколко месеца, като тя е инициирана от AVON България и се провежда с медийната подкрепа на ПловдивУтре . Прегледите ще се провеждат в ехографския кабинет на Втора база на КОЦ на бул. „Александър Стамболийски” №2А. 

Подобни кампании са много важни, смята д-р Калинов, защото у нас няма антираков план и национална здравна стратегия. 

Статистиката отчита, че за месеците от началото на годината новозаболелите от карциноми са 5 235 българи от трите области Пловдив, Пазарджик и Смолян. От тях най-много са тези с диагноза „рак на млечната жлеза”, следвани от колоректален карцином,  и този на белия дроб и простата. 

В диагностиката е особено важна активната позиция на самия пациент, подчерта още д-р Калинов. Той обобщи, че профилактиката на рака на млечната жлеза започва от семейния лекар, който да насочи пациентите при специалист. 

Тревожното у нас обаче е ниската здравна култура на населението, както и заниженото ниво на профилактика.