Циганското лято докара нов вирус

Смяната на времето и топлите дни разпространяват бацила, атакува ни с кашлица и гадене

Нов вирус налази големите градове у нас. Стотици болни вече са се натръшкали в София, Варна, Русе, Шумен, Плевен, Пловдив и Велико Търново, показа проверка на „Всеки ден". Новата зараза предизвиква остра кашлица, гадене и болки в корема, придружена е и с висока температура. От НОИ още миналата седмица отчетоха рекорден брой болнични листове за последните няколко месеца, пише "Всеки ден".

 Една от причините за бума при заразите е циганското лято, както и честата смяна на времето - ту топло, ту студено. Това е благодатна среда за разпространение на бацили. Инфекцията, която върлува в момента, засяга предимно дихателните пътища, като протича с болки в гърлото, кашлица, хрема и температура. Характерни симптоми са още повръщане и болки в корема. Неразположението трае малко повече от седмица, като острата фаза е през първите четири дни.

 При хора с добър имунитет вирусът ще мине за няколко дни, без никакви усложнения. Може да се взима само сироп за кашлица, за да не слезе инфекцията към белия дроб. При хора, които имат хронични заболявания обаче, може да се стигне до сериозни усложнения.

 Характерното за заразата при тях е, че освен типичната хрема, може да се стигне и до сериозно възпаление на трахеята. Именно това предизвиква сухата кашлица, която не се повлиява от никакви сиропи и хапчета и продължава между 14 и 20 дни. Въпреки че болните са се увеличили двойно само за последните няколко дни, лекарите са категорични, че епидемия не ни очаква. „Стойте си вкъщи, почивайте, не ставайте от леглото и наблягайте на сокове и повече плодове", съветват специалистите.

 Циганско лято е на път да си отиде, прогнозираха пък синоптиците. С него ще изчезнат и вирусите, поне за известно време. Високите температури в страната ще се задържат най-много седмица. След това живакът в термометрите ще почне постепенно да пада.

 В началото на декември обаче епидемиолозите предупреждават, че се чака бум на грипа. Заболеваемостта ще е от трите вече познати щама у нас - „Калифорния", „Масачузетс" и „Тексас". Доктори препоръчват да подсилим организма, като пием профилактично имуностимулаторите „Изопринозин" или „Контравирал".