Мария Габриел и министърът на външните работи на ОАЕ обсъдиха сътрудничеството ЕС – ОАЕ

ОАЕ е първата арабска държава, чиито гражданите ще могат да пътуват без визи до ЕС

В Европейския парламент се проведе учредително заседание на Парламентарната група за приятелство ЕС - Обединени арабски емирства. На това първо заседание членовете на групата имаха възможност да обменят мнения и идеи с Ануар Гаргаш, министър на външните работи на ОАЕ. Обсъдени бяха връзките между ЕС и ОАЕ и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството. Постигнато беше съгласие относно важността на диалога и съхраняването и разширяването на търговските отношения.

ОАЕ е първата арабска държава, гражданите на която ще могат да пътуват без визи до ЕС след сключването на споразумение с ЕС. Докладчик на Европейския парламент по темата е Мария Габриел и след вота в пленарна зала по доклада, ОАЕ отмениха през март визите за гражданите на България и други 12 страни-членки на ЕС.

"Сега пред нас стои задачата да продължим усилията си и надграждаме постигнатото в предишния мандат на Европейския парламент. ОАЕ са най-големият търговски партньор на ЕС в Близкия Изток - стокообменът възлиза на 40 милиарда долара годишно. Около 1,6 милиона граждани на ЕС посещават ОАЕ ежегодно с цел туризъм, а десетки хиляди живеят постоянно в арабската страна. С течение на годините, ЕС се превърна в основен пазар за ОАЕ, когато става въпрос за преки чуждестранни инвестиции, банкови депозити и дялове от капитала на основните европейски пазари на акции. Наред с тези силни икономически връзки, целта е по-нататъшното укрепване и задълбочаване на политическите и институционални отношения между ЕС и ОАЕ”, коментира Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП.