Очакват цената на земята в Добруджа да се задържи до пролетта

По-големите парцели са поскъпнали

Цената на земята в Добричко ще се задържи до пролетта догодина, докато не бъде продадена новата реколта и арендатори и кооперации не изплатят рентите, съобщиха брокери на недвижими имоти в най-плодородния регион на страната, пише БТА.
Тази есен декар чернозем върви по 1300-1500 лева за парцели по 15-30 декара, а по-големите ниви достигат и 1700 лева, коментира за БТА председателят на Регионалното сдружение на
агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова. По думите й пазарът изчаква до края на годината да бъдат раздадени рентите, като направените вече първи плащания са средно около 60-80 лева за декар, колкото са били и миналата есен.
Търсенето на земеделски имоти продължава да е поне два пъти по-голямо от предлагането, посочи Божанка Костова, която посредничи в сделки в землището на Генерал Тошево - сред най-богатите на хумус в региона. Брокерът добави, че по-големите парцели са поскъпнали със 100-200 лева спрямо тазгодишната пролет- до 1700-1800 лева за декар. Някои земеделски култури тази есен се изкупуват по-евтино, но пък реколтата, особено от царевицата, е много добра и това ще запази ценовите равнища на земята, смята Костова.
Няма основание черноземът да поскъпне и не очаквам промяна до април-май догодина, заяви Димитър Крайчев, брокер на пазара в крайморските общини Каварна и Шабла. Той посочи, че парцелите край морето вървят между 1400-1650 лева за декар според категорията на земята, площта, срока на арендния договор, ако такъв има сключен, и други фактори. По думите му границата от 2000 лева в реални сделки е премината само в Балчик, особено ако продавачът е и собственик на дялов капитал в най-голямата земеделска кооперация в общината.