Красимир Ципов: Над 210 млн. лева е дефицитът в бюджета на МВР

Заплатите на полицаите до края на годината са осигурени

Дефицитът в бюджета на МВР към настоящия момент е над 210 млн.лева. Това каза в интервю за Bulgariautre зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той обаче уточни, че всички служители в системата на МВР не трябва да се притесняват за възнагражденията си. До края на годината заплатите са осигурени. Ще се търси ресурс и при актуализацията на държавния  бюджет. „Очакваме при предстоящата актуализация на бюджета в парламента да бъдат подкрепени тези текстове, които касаят МВР, а именно осигуряването на 125 млн. лева допълнително по бюджета на министерството“, коментира Ципов. Приетият при предишното правителство Закон за МВР беше внесен в Народното събрание без финансова обосновка, без да има яснота какви са необходимите финансови средства за обезпечаване на всички дейности в рамките на МВР. Към днешния момент трябва да кажа, че за съжаление се сбъднаха всички лоши прогнози, заяви зам.-министърът.

Като една от възможностите за борба с битовата престъпност Красимир Ципов посочи връщането на полицаите, командировани да пазят границата във вътрешността на страната.

Много е важно да се намери възможност полицаите, които  са командировани на границата, за да я охраняват, да бъдат върнати по места, за да може да има това ефективно проитводействие на битовата престъпност. Ще положим всички усилия, за да намерим решения на всички тези проблеми. Те не стоят от вчера, не стоят от датата на функциониране на предищното или по-предишното правителство. През последните 25 години проблемът с битовата престъпност е един от най-важните, които стоят на вниманието на всички политически професионални ръководства на МВР. За съжаление обаче българските граждани не виждат резултата, който очакват. Ще положим абсолютно всякакви усилия, за да покажем на обществото, че искаме да се справим с този проблем. Рабира няма как да предотвратим  извършването на такъв род престъпления, но ако се работи целенасочено, може да се постигнат едни добри резултати за ограничаване на битовата престъпност, заяви Красимир Ципов.

По повод широко коментираната тази хседмица тема за изчезналите тефтерчета на Филип Златанов, зам.-министърът е уверен, че МВР си е свършило работата. 

Но нито в разговора с оператора от тел. 112, нито в жалбата, която е подал в 6 РУ вещото лице не е упоменало изрично, че в чантата, която му е била открадната, фигурират веществени доказателства по образувано наказателно производство, заяви Красимир Ципов и призова да се изчакат резултатите от проверката, назначена от Софийска градска прокуратура.

Целия разговор с Красимир Ципов четете тук.