Владислав Горанов: Ще направим усилие да влезем в 3% дефицит

Банкова криза няма, категоричен е финансовият министър

Ще направим усилие да влезем в 3-процентния дефицит, записан в Договора за функциониране на Европейския съюз. Това означава, че ще се стремим да харчим толкова, колкото изкарваме, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Събуди се” на Нова телевизия.

Владислав Горанов подчерта, че държавата не създава доходи, а правила. „За да изхарчат финансовият и другите министри бюджета, някой трябва да си бръкне в джоба, да ги извади и да ги даде на държавата и тя да ги изхарчи вместо него. Само че за да изхарчим едни пари, ние трябва да ги съберем. А това, че някой иска да харчи повече, не трябва да е за сметка на дълг“, заяви финансовият министър. Поради тази причина няма да има и коледни добавки за пенсионерите за тази година, допълни Горанов.

„Не искам да бъда благороден с чужди средства. Ако си съберем приходите следващата година и направим бюджет, който няма да е на свръхдефицит, тогава можем да си позволим да сме по-широко скроени“, обясни той.

Министър Владислав Горанов бе категоричен, че банкова криза няма и потвърди готовността за изплащане на гарантираните влогове в указаните срокове.
„Спокоен съм за другите банки. Всички проблеми, които възникнаха по повод на лятната криза на банките, вече са управляеми и управлявани. Моята работа като финансов министър беше максимално бързо да предложа минималните промени, които да гарантират, че няма да се злоупотребява с парите на Фонда за гарантиране на плащанията“, допълни той.