Даниел Митов: Няма българи в "Ислямска държава"

Политика

15-11-2014, 12:46

Снимка:

БНТ

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Даниел Митов: Не е изключена опасност от започването на нова Студена война

Съществува опасност от внос на терористи, подчерта той

Няма информация за българи, които се бият за „Ислямска държава". Това каза пред Дарик външният министър Даниел Митов. Коментарът му идва в отговор на изказването на служебния външен министър Велизар Шаламанов, според който има такива данни. Думите на Шаламанов тогава бяха опровергани от служебния министър-председател Георги Близнашки.

„Нямаме такива данни. Но страната ни трябва да приеме закон за криминализация на участието на български граждани на страната на т.нар. Ислямска държава", заяви Митов.

На въпрос защо трябва да се криминализира нещо, което го няма външният ни министър обясни, че това е превантивна мярка: „Няма защо да чакаме да има такива данни, за да реагираме тогава".

По думите му е създадена междуведомствена работна група, в която са включени всички институции, които имат отношение по въпроса, и се изготвя проект за промяна в Наказателния кодекс.

Министър Даниел Митов отново подчерта, че все още има опасност от „внос" на терористи.

„И то не само от Ирак. Говорим за всички държави, в които има такава потенциална опасност. Има опасност от внос на терористи както от Сирия, така и от Ирак и от много други държави, в които съществува този тип нестабилност. Външният министър не може да премълчава подобни опасности. Трябва да се алармира превантивно за сериозни рискове, които стоят пред България, дори и да нямаме данни. Дори и да няма подобни случаи, ние трябва да си даваме сметка точно за променящата се геополитическа среда. Трябва да реагираме превантивно. Имаме като пример терористичния акт в Сарафово. Имаше едно подценяване на обстановката. Сега трябва да сме много внимателни и трябва да работим в абсолютен синхрон с нашите партньори, да обменяме информация и да сме наясно в кой момент каква опасност съществува".